Home » » Banyak Sebab Kenapa Seseorang Lelaki Itu Menjadi Mandul ?

Banyak Sebab Kenapa Seseorang Lelaki Itu Menjadi Mandul ?

Banyak penyebab lelaki menjadi mandul. Diantaranya penyakit semasa kecil , semasa dalam kandungan ibu atau sering berhubungan dengan wanita wanita yang membawa bermacam macam kuman yang tentunya merusak air mani dan merusak organ kelelakian sehingga tidak berfungsi dengan semestinya.

1.Mungkin disebabkan oleh penyakit kronis atau penyakit lama yang pernah dialami sewaktu didalam kandungan ibu, atau diwaktu kecil saperti deman panas terlalu tinggi, pernah penyakit campak , terjangkit kuman dari orang tua yang mengalami penyakit kelamin, genetik atau keturunan,sehingga buah zakar atau batu pelir (testes) pecah dan sebagainya.


2. Mungkin juga disebabkan infeksi penyakit kelamin sewaktu melakukan persetubuhan dengan wanita wanita yang membawa kuman VD atau penyakit gonorrhoea, siflis, Vietnam Rose, HIV, Herpes Genitalis,dll.

3. Mungkin disebabkan penyakit varicoceles atau hernia , dimana batu pelir menjadi besar, keras dan sakit atau urat-urat disekitar batu pelir membesar dan mengeras.

4. Mungkin disebabkan masalah sarang batu pelir
(testes / scrotum) yaitu pusat yang membuat air mani tidak dapat berfungsi dengan sempurna atau tidak dapat berkerja dan tidak berupaya mengeluarkan air mani ( sperma) yang bermutu.Sebaliknya mengeluarkan air mani yang kosong, tidak ada benih. Air mani ada, tetapi tidak ada benih, kosong,! Inilah yang dinamakan azoopsermia.

5. Sebab-sebab lain yang dikenal pasti oleh doktor ialah kemungkinan masalah pada tuba sperma, testicular failure, lahir tidak ada batu sebelah, atau kedua-dua batu mengecil, gangguan hormon testerone yang tidak stabil, pancutan air mani yang tidak stabil, lemah tenaga atau lemah syahwat dll

6. Sebab lain lagi kemungkinan mati rasa, impoten, lemah tenaga batin, pancutan airmani pramasa, zakar mengecil, hilang nafsu seks, tekanan emosi yang serius, tekanan jiwa, dll

7. Mungkin kerana terlampau banyak makan obat obatan saperi obat kencing manis, obat antipsychotics seperti chlorpromazine, haloperidol, antidepressant saperti Amitriptyline, Imipramine, dll

Lalu apa yang harus anda lakukan ? Apakah tunggu hingga tua ? baru punya anak.

1 comments:

Recommended Post Slide Out For Blogger
 
Copyright © 2014. Tips dan Rahasia Seputar Suami Istri - All Rights Reserved
    Twitter Facebook Google Plus Vimeo Videosmall Flickr YouTube